Visste du att Napoleonbakelsen har en egen dag?

Precis som kanelbullen? Napoleonbakelsen har sin speciella dag den 17 november. Det bakverk som vi i Sverige kallar napoleonbakelse är en variant av smördegsbakverket Mille-feuille. Det är franska och betyder ungefär ”tusen blad”. Det är smördegen, som delar sig i flera mycket tunna skikt, som gett bakelsen dess franska namn. Redan 1651 fanns det en variant av mille-feuille bakelsen beskriven i Le Cuisinier françois.

   
linas matkasseMatkasse från 279 kr
Levereras Söndagar och Måndagar
Beställ
City GrossMatkasse från 239 kr
Levereras Måndagar kl 17-22
Beställ
matkomfortMatkasse från 457 kr
Levereras Söndagar
Beställ
middagsfridMatkasse från 299 kr
Levereras direkt till dörren
Beställ

Det var fransosen François Pierre La Varenne som låg bakom bakverket. Redan tidigt på 1800-talet förädlades dock bakelsen. Marie-Antoine Carême menade nämligen att ursprungsreceptet på den skira bakelsen var forntida. Man vet inte exakt hur bakverket fått sitt namn. Troligtvis kommer det från det franska ­ordet för napolitansk – napolitain. Bakelsen verkar inte ha någon koppling till den franske ­kejsaren Napoleon. Den svenska varianten av det frasiga bakverket skapades av Johan Brokvist. Han bakade Napoleonbakelsen som gesällprov i Österrike i mitten av 1800-talet.

1876 öppnade Johan Broqvist konditoriet Brokvist konditori i Växjö där bakelsen självfallet hade en given plats. Konditoriet finns än idag! Det är ättlingar i femte generationen till Johan Broqvist som idag driver konditoriet. Napoleonbakelsen så som vi i Sverige bakar den är uppbyggd av ett lager smördeg med vispad grädde, vaniljkräm och sylt. Högst upp återfinns ett lager till med smördeg. Den översta plattan smördeg har oftast ett lager med sockerglasyr blandad med vinbärsgelé.

Mille-feuille bakelsen jorden runt

Det finns en väldigt populär variant av Napoleonbakelsen i Nederländerna. Den kallas Tompoes. I USA kallas mille-feuille-bakelsen för Napoleon. Det som skiljer den från den svenska varianten är att den amerikanska bakelsen fått det traditionella franska utseendet. Bakverket har vit glasyr som randats med choklad. Såklart har även fransoserna sin egna variant på mille-feuille-bakelsen. Även denna bär namnet Napoleon. Den franska bakelsen består av flera lager med smördeg och har mandelkräm mellan plattorna. I Hong Kong finns en Napoleonbakelse, 拿破侖.

Deras bakelse är en luftig sockerkaka med smörkrämslager. Det förekommer även att valnötter finns i kakan. I Iran finns en bakelse kallad Napoleonskt bröd,شیرینی ناپلئوني eller Nûne Nâpeloni. Det är smördeg med en creme fraîche fyllning. Godsaken kan även vara toppad med pudersocker. I Polen kallas bakelsen kremówka eller napoleonka. Såklart är det också en smördegsbakelse där flera plattor varvas med tjock grädde för att sedan täckas med pudersocker. I Litauen finns en liknande smördegsbakelse med karamellsmak och sylt. Denna version av bakelsen saknar dock grädde.