Mat och människors relation till den

Vi människor har en kär relation till maten vi äter. Precis så som det ska vara! Många gånger är det över maten vi möts, maten står i centrum för vårt liv i mångt om mycket.

Maten hjälper oss att starta nya relationer samt att bevara de vi redan har. Vi vet hur viktig maten och dess förmåga att samla oss är, ändå tenderar många av oss att snabbt skyffla i sig maten framför tvn. Absolut, vi lever hektiska liv. Det finns inte tid för långkok varje kväll, särskilt inte när barnen skriker och är hungriga. Men är du inte värd det där lilla extra?

   
linas matkasseMatkasse från 279 kr
Levereras Söndagar och Måndagar
Beställ
City GrossMatkasse från 239 kr
Levereras Måndagar kl 17-22
Beställ
matkomfortMatkasse från 457 kr
Levereras Söndagar
Beställ
middagsfridMatkasse från 299 kr
Levereras direkt till dörren
Beställ

Det där lilla extra i vardagen

Det behöver inte vara restaurang med Michelinstjärna fyra dagar i veckan. Ibland kan det lilla extra vara att handla en krydda du aldrig provat förut, att testa ett nytt spännande recept eller att helt enkelt tända ett ljus och sitta ned vid matbordet. Många av oss är fast i gamla hjulspår. Vi lagar samma gamla recept vecka in och vecka ut. Maten är viktig för de flesta av oss och vi prioriterar oss själva lågt allt för ofta. Vi förtjänar inte bara god, vällagad mat utan också en plats med lugn och ro där vi verkligen får en chans att njuta av det vi har framför oss. Mat är medicin, både i fysisk och psykisk bemärkelse. Därför skadar det inte att beställa en matkasse från linas matkasse ibland.

Variera kosten

Det är viktigt att äta varierat med mycket grönsaker, men att också kunna äta något riktigt gott och inte känna förbud eller skam inför det. Livet är kort och vi bör njuta av det så mycket vi bara kan! På tal om att njuta av livet, här kommer ett recept på en mycket god chokladmousse med det där ”lilla extra”.Mat och människors relation till den

Receptet är för fyra portioner och skapat av Caroline Hofberg (caronlineikoket.com)

  • li>Mousse: 3 dl vispgrädde

  • 150 g mörk choklad (70% kakao)
  • 3 st äggulor 3 krm flingsalt
  • 2 msk mörk rom Björnbär
  • Nötkaramell: 50 g macadamia nötter
  • 3 msk rörsocker 2 msk mörk sirap

Så här gör man

Börja med karamellen: Sätt ugnen på 225 grader. Lägg nötter, socker och sirap i en liten hög på en plåt med bakplåtspapper. Låt smälta ihop i mitten av ugnen 10–12 minuter.

Ta ut och rör om någon gång under tiden så att allt blandas väl. Smeten ska bli en karamell men akta så den inte bränns. Låt kallna. Grovhacka karamellen.

Moussen: Vispa grädden hårt. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad. Rör ihop äggulorna i en bunke. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Vänd först ner lite av grädden, därefter resten. Smaksätt med salt. Vänd ner det mesta av karamellen i moussen, men spar lite till garnering. Fördela moussen i glas. Låt stelna någon timme i kylen. Vid servering: Häll cirka 1 1/2 tsk mörk rom i varje glas. Strö på resten av nötkaramellen och garnera med några björnbär.