Smaskigt till fikat!

Vad är väl en fika utan kaka? Det är lite som att äta soppa med gaffel, det funkar men det känns lixom inte riktigt rätt! Ett bakverk kännetecknas av att det är en söt bageriprodukt. Bakverket innehåller allt som oftast mjöl, ägg och smör. Sedan tillkommer såklart olika ingredienser beroende på vilket bakverk det är som ska bakas men basen är oftast densamma. Att äta bakelser och kakor är en gammal sed. Man har kunnat spåra traditionen om att baka söta bakverk ända till forntidens Egypten. I antikens Grekland och det efterföljande romarriket förfinades bakkonsten.

Italienarna plockade upp bakningen och fortsatte förfiningen av bakningen. Under slutet av medeltiden dök yrkeskategorien sockerbagare upp i Sverige. Under 1700-talet ökade antalet sockerbagare i landet. Mycket på grund av invandringen från Italien, Schweiz och Frankrike. I början såldes bakverk via apoteken som fanns runt om i städerna. På den tiden var Det vanligt med bakverk med mandelspån. Maränger krängdes likaså mandeltårtor. Sylt, glads och konfekt var också poppis.

På 1800-talet gjordes stora framsteg inom skrået. Degblandare och nya ugnar var hjälpmedel som gjorde att bakverken kunde produceras i större volymer. Utvecklingen fortsatte in på 1900- talet. Massproducering av bakverk var ett faktum. Så klart finns det än idag bagerier och konditorier som tillverkar sitt bröd i mindre skala.

   
linas matkasseMatkasse från 279 kr
Levereras Söndagar och Måndagar
Beställ
City GrossMatkasse från 239 kr
Levereras Måndagar kl 17-22
Beställ
matkomfortMatkasse från 457 kr
Levereras Söndagar
Beställ
middagsfridMatkasse från 299 kr
Levereras direkt till dörren
Beställ

Kardemumma, strösocker och ingefära

Det finns flera olika sätt att söta en smet eller deg på. Vanliga ingredienser som används är strösocker, sirap, farin och florsocker. Liksom sötsättning så finns det många olika sätt att smaksätta ett bakverk på.
Vissa bakverk är smaksätta med sprit, till exempel arrak eller punch. Många bakverk smaksätts med kakao. Andra alternativ för smaksättning av degen kan vara nejlikor, saffran, pistage, kardemumma, ingefära, kanel och ingefära. Många söta bakverk har dekoration av något slag.

Även här finns en hel uppsjö av olika alternativ. Vispad grädde är vanligt förekommande, även marsipan. Kanske rent av i kombination! Strössel, mandel, glasyr eller frukt är också bra val att toppa kakan med.