Sveriges mest populära bakverk

En riktigt klassiker bland tårtorna är en tårta som består av tårtbotten, vispgrädde, vaniljkräm, lite sylt och med ett överdrag av marsipan. Har du kunnat lista ut vilken tårta det är? Prinsesstårtan såklart! En klassisk prinsesstårta innehåller dock inte sylt men om du frågar efter en prinsesstårta på ett bageri eller i en affär idag kommer du med största sannolikhet bli serverad en tårtbit som innehåller ett lager med sylt.

Marsipanen på prinsesstårtan är i de allra flesta fallen grönt. Ofta är tårtan dekorerad med en marsipanros. Visste du att prinsesstårtan och prinsessbakelsen är Sveriges mest sålda och mest populära bakverk? När någon eller något ska firas, är det oftast en prinsesstårta som åker fram på fikabordet! Cirka 70 procent av alla bakverk som säljs i svenska konditorier är prinsessbakelser eller prinsesstårtor.
Det säljs ungefär en halv miljon prinsesstårtor i Sverige varje år! När prinsessan Estelle föddes år 2012 såldes alla prinsesstårtor i Sverige helt slut! År 2004 började den sista veckan i september marknadsföras som ”Prinsesstårtans vecka”. 10 kronor av varje såld prinsesstårta och 2,50 kronor av varje såld prinsessbakelse under den veckan går till Kronprinsessan Victorias fond.Det finns flertalet varianter av prinsesstårtan. Prinstårtan har exempelvis gult marsipanöverdrag och operatårtan har rött eller rosa överdrag.

   
linas matkasseMatkasse från 279 kr
Levereras Söndagar och Måndagar
Beställ
City GrossMatkasse från 239 kr
Levereras Måndagar kl 17-22
Beställ
matkomfortMatkasse från 457 kr
Levereras Söndagar
Beställ
middagsfridMatkasse från 299 kr
Levereras direkt till dörren
Beställ

En klassisk grön tårta

Ursprungsreceptet till tårtan hittas i Prinsessornas nya kokbok från 1948. Det är hushållslärarinnan Jenny Åkerström som ligger bakom receptsamlingen. Jenny undervisade flickor på Östermalm i Stockholm och hade bland sina elever haft prinsessorna Märtha, Margaretha och Astrid. De var döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmark. Ursprungligen hette tårtan grön tårta men den fick efter en tid namnet prinsesstårta just för att prinsessorna skulle varit väldigt förtjusta i tårtan.
Man kan likna prinsessbakelsen vid ett slott. I botten är det sockerkaka, därefter vaniljkräm som föreställer det blanka golvet i festsalen. Ett till lager sockerkaka under taket av vispgrädde innan fasaden med marsipan läggs på. Och på toppen en ros eller prinsesskrona.