Tankar kring vegetarisk mat

Vissa av oss tänker enbart på tråkiga sallader när vi tänker på vegetarisk mat, kanske någon bit fetaost för att festa till det, men så behöver det inte alls vara. Att äta vegetariskt har verkligen blivit en trend, en oerhört positiv trend för vår hälsa. Att äta vegetariskt är inte bara gott utan är även gynnsamt för vår planet.

Det vegetariska utbudet bara ökar Utbudet på vegetariska produkter har ökat lavinartat de senaste åren. Ny och spännande mat finns nu mer lättillgängligt än någonsin. Bloggar om vegetarisk mat finns några knapptryck bort, inspiration finns överallt, våga prova!

   
linas matkasseMatkasse från 279 kr
Levereras Söndagar och Måndagar
Beställ
City GrossMatkasse från 239 kr
Levereras Måndagar kl 17-22
Beställ
matkomfortMatkasse från 457 kr
Levereras Söndagar
Beställ
middagsfridMatkasse från 299 kr
Levereras direkt till dörren
Beställ

Vegetariskt med Palak Paneer

Att äta vegetariskt några dagar i veckan vinner inte bara du på, utan även vår planet. Här ska du få ett riktigt gott recept på något som kallas för palak paneer, palak betyder spenat och paneer är en färskost som används mycket i det indiska, persiska och pakistanska köket.

Göra egen ost?

Att tillverka sin egen paneer är inte så svårt och det tillverkas traditionellt av buffelmjölk. Att tillverka sin egen ost är dock inte allas hobby så att köpa den färdig i affären duger lika bra till det här receptet. Var generös med kryddorna, var inte rädd för att exempelvis ta i extra vitlök eller garam masala!

Receptet kommer från Arla och avser fyra portioner

  • 3 dl basmatiris
  • 1 gul lök 2 vitlöksklyftor
  • 1 färsk grön chili 2 tomater
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 msk finriven färsk ingefära
  • 250 g babyspenat
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 pkt paneer
  • Färsk koriander

Gillar du inte koriander? Bara så du vet så är det genen OR6A2 som gör att man lättare uppfattar doften av något som kallas för aldehyder, aldehyder finns nämligen både i tvål och i koriander. (https://www.stowr.se/artiklar/forskare-darfor-tycker-vissa-att-koriander-smakar-tval)) Men du har fel, koriander är jättegott, bara så du vet.

Så här gör du

Salt efter behag Smör att steka i

1. Koka riset enligt instruktioner på paketet.
2. Skala och hacka lök och vitlök fint, kärna ur och finhacka chilin och skär tomaterna i småbitar.
3. Stek lök och vitlök i smör i en stor stekpanna på medelvärme i fem minuter, höj värmen och tillsätt de torra kryddorna och stek på i ytterligare 2 minuter.
4. Tillsätt tomater, chili samt ingefära och fräs i ytterligare 5 minuter under omrörning. Mixa hälften av spenaten med 1 dl vatten.
5. Lägg i den mixade spenaten, resterande spenat och vispgrädden. Låt det koka ihop i någon minut och tillsätt salt.
6. Tärna osten, lägg den överst och låt den bli varm, toppa med koriander. Andra toppings som kan passa är rostade kokoschips samt cashewnötter. Servera med riset. Smaklig måltid och se till att äta dina grönsaker! Skippa koriandern om du verkligen måste.