Tistelliknande ätbar växt.

Kronärtskockan, eller Cynara cardunculus på latin tillhör blomfamiljen korgblommiga växter. Carl von Linné namngav blomman 1753. Kronärtskockans blommor liknar en tistel och är ätbara. Kronärtskockans blomknoppar skördas strax innan dem blommar. Växten kan överleva i flera år men kan inte övervintra i kallt klimat. I Sverige odlas därför kronärtskockan ofta som ettårig. Trots att kronärtskockan mer ser ut mer som en blomma än en grönsak räknas den faktiskt som en grönsak. Blomknopparna från kronärtskockan kan ätas på många olika sätt.

Kronärtskockan gör sig bra både som tilltugg, förrätt och som tillbehör till en varmrätt. Du kan koka kronärtskockan och dra upp ”blombladen” ett i taget. Bladen kallas holkfjäll och äts utifrån och in gärna med smör. Allt kan ätas förutom den hårda spetsen i mitten. Toppen skärs sedan av från blombotten för att komma åt blommans hjärta. Ugnsbakad kronärtskocka är väldigt gott. Kronärtskockan kan även ätas inlagd och till exempel på pizza. Kronärtskockan innehåller fiber, mineraler som natrium, fosfor och kalcium, kolhydrater som inulin, vitamin B1 och B3, en liten mängd C vitamin och såklart vatten.

   
linas matkasseMatkasse från 279 kr
Levereras Söndagar och Måndagar
Beställ
City GrossMatkasse från 239 kr
Levereras Måndagar kl 17-22
Beställ
matkomfortMatkasse från 457 kr
Levereras Söndagar
Beställ
middagsfridMatkasse från 299 kr
Levereras direkt till dörren
Beställ

Indelad i geografiska områden

Kronärtskockan räknas i många länder som en riktig delikatess. I Spanien har till exempel växten ursprungsskyddade geografiska områden, så kallade; Denominación de Origen (D.O.). Områdena är uppbyggda motsvarande det system som vin och andra ursprungsmärkta livsmedel och jordbruksprodukter är indelat i. Ett mycket välkänt område är D.O. “Alcachofa de Benicarló” (även känt som “Carxofa de Benicarló”) i Valenciaregionen.

Området är erkänt av EU sedan den 12 november 2003. Italien är det land som producerar mest kronärtskocka i världen. På andra plats av världsproducenterna av den goda blomman ligger Egypten och Spanien är god trea. Man säger att kronärtskockan ska ha en antioxidativ verkan och även verka hemlands på leverns produktion av kolesterol. Kronärtskockan sägs förebygga åderförkalkning. Det sägs även att kronärtskockan ska ha en stimulerande effekt på gallflöder vilket bland annat motverkar gasig mage.