Potatisväxt med rötter i Peru

Det latinska namnet på tomaten är Solanum lycopersicum. Tomaten är en så kallad potatisväxt som bär ätlig frukt. Botaniskt sett så kategoriseras tomaten som bär. Du hittar dock tomaten på grönsaksavdelningen på Ica. Tomtväxten härstammar från Peru. Dess namn har tomaten fått från naguatl-språket och deras ord tómatl. Det finns belägg för att tomten har odlats i Mexico sedan år 700 kr.

Vi i norden fick inte ta del av det röda bäret förrän på 1600-talet. Det dröjde dock till slutet av 1700-talet innan tomaten blev allmänt känd. På 1700-1800- talen trodde många Européer att tomaten var giftig. Men tror att det kan hänga ihop med att potatisen, som även är en nära släkting, har en giftig frukt som är väldigt lik en grön liten tomat. Man trodde även att tomaten var ett afrodisiakum och tomaten kallades för pomme d’amour (kärleksäpple).
Nu för tiden vet vi bättre än så! Hur skulle pizzan smaka utan tomatsås? Vad skulle vi ha på korven om vi inte kunde ha ketchup? Det är idag även vanligt att man odlar tomat i sin egen trädgård eller på sin balkong.

   
linas matkasseMatkasse från 279 kr
Levereras Söndagar och Måndagar
Beställ
City GrossMatkasse från 239 kr
Levereras Måndagar kl 17-22
Beställ
matkomfortMatkasse från 457 kr
Levereras Söndagar
Beställ
middagsfridMatkasse från 299 kr
Levereras direkt till dörren
Beställ

Grön, röd, orangea och gul

Tomatplantans frukter kan ha olika färger, men den vanligaste färgen hos en mogen tomatfrukt är röd. Men det finns allt från gröna, till gula och orangea tomater. Du kan även hitta tomater som är nästan mörkgrönsvarta till färgen. Tomaten innehåller stora mängder av karotenoid. Ämnet återfinns i blodplasman vars namn är lykopen.

Just lykopenet är det som ger tomaten dess röda färg. Näringsämnet återfinns, förutom i tomaten, i en mängd frukt och grönt, bland annat vattenmelon, röd paprika, gojibär,havtorn, nypon, rosa guava, blodgrape, aprikos och papaya. Gula tomater kan ofta ätas av dem som är allergiska mot tomat. Detta då Det röda färgämnet saknas i dessa. Den rekommenderade temperaturen vid förvaring av tomaten är +14°C. Enligt Guinness rekordbok så vägde Den största tomaten som hottats 3,52 kg. Den odlades av Gordon Graham 1987 i Edmond, Oklahoma. Tomaten finns såklart i flera olika sorter, exempelvis bifftomat vilka är de större modellerna av tomat och Tomatsorten furst Borghese har formen av en citron.