Christofer Columbus och kakaobönor

Choklad är samlingsnamnet för livsmedel som är baserade på kakaobönan. På kakaoträdet, Theobroma cacaos, växer frukter. Ur frukten utvinns sedan kakaobönan. Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika åtminstone sedan 600-talet av mayaindianerna. Arkeologiska Utgrävningar gör att man tror att kakaobönorna använts i minst 2500 år. År 1502 tog Christofer Columbus chokladen till Europa. Tack Columbus!! Spanien etablerade tidigt ett monopol för import av kakao och choklad. Till en början så förtärdes chokladen i form av chokladdryck.

Chokladdryck

Chokladdryck serverades i så kallade chokladhus. Runt denna tid öppnade många chokladhus runt om i Europa. År 1828 upptäckte man att man kunde framställa ett pulver av kakaobönorna. Det ledde sedan till chokladtillverkning i form av chokladkakor. Den första chokladkakan tillverkades 1847. Order choklad har funnits i det svenska språket sedan 1688. Ordet choklad kommer från det spanska ordet chocolate som betyder just choklad.Ordet kakao kommer från aztekernas cacahuaquchtl. Förr i tiden användes choklad även för medicinska syften. Nutida forskning har dock visat att mörk choklad ska motverka hjärtsjukdomar.

   
linas matkasseMatkasse från 279 kr
Levereras Söndagar och Måndagar
Beställ
City GrossMatkasse från 239 kr
Levereras Måndagar kl 17-22
Beställ
matkomfortMatkasse från 457 kr
Levereras Söndagar
Beställ
middagsfridMatkasse från 299 kr
Levereras direkt till dörren
Beställ

Mörk choklad, mjölkchoklad och vitchokladChoklad

Choklad innehåller kakao, allt som oftast i formen kakaomassa eller kakaosmör. Förutom kakao innehåller choklad ofta även socker. I mörk choklad återfinns en hög mängd kakaomassa medans vit choklad till största delen består av kakaosmör. När mjölk används i blandningen kallas chokladen för mjölkchoklad. I Europa har man infört ett regelverk rörande halten choklad som mjölkchoklad minst ska innehålla. Mjölkchoklad ska i Europa innehålla minst 25% kakaopulver. Det finns flera matkassar som erbjuder kakao i sina kassar, kolla in t ex Linas och Food Monkey.

Choklad går att variera i en oändlighet. Det finns tusentals recept på desserter med choklad i. Choklad används ofta även som tilltugg, vem tackar nej till en chokladpralin till kaffet? Choklad hittas ofta i lördagsgodispåsen, till julen gör vi chokladkola och smaskar i oss choklad ur chokladaskar, Vi äter chokladsås, chokladströssel och Chokladglass är en favorit bland många. Varmchoklad dricks mer än gärna en kylig höstdag. I Mellanamerika är det även vanligt att använda choklad som krydda i matlagning.