Choklad är samlingsnamnet för livsmedel som är baserade på kakaobönan. På kakaoträdet, Theobroma cacaos, växer frukter. Ur frukten utvinns sedan kakaobönan. Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika åtminstone sedan 600-talet av mayaindianerna. Arkeologiska Utgrävningar gör att man tror att kakaobönorna använts i minst 2500 år. År 1502 tog Christofer Columbus chokladen till Europa. Tack Columbus!! Spanien etablerade tidigt ett monopol för import av kakao och choklad. Till en början så förtärdes chokladen i form av chokladdryck.
Chokladdryck
Chokladdryck serverades i så kallade chokladhus. Runt denna tid öppnade många chokladhus runt om i Europa. År 1828 upptäckte man att man kunde framställa ett pulver av kakaobönorna. Det ledde sedan till chokladtillverkning i form av chokladkakor. Den första chokladkakan tillverkades 1847. Order choklad har funnits i det svenska språket sedan 1688. Ordet choklad kommer från det spanska ordet chocolate som betyder just choklad.Ordet kakao kommer från aztekernas cacahuaquchtl. Förr i tiden användes choklad även för medicinska syften. Nutida forskning har dock visat att mörk choklad ska motverka hjärtsjukdomar.
Matkasse från 279 kr Levereras Söndagar och Måndagar | Beställ | |
Matkasse från 239 kr Levereras Måndagar kl 17-22 | Beställ | |
Matkasse från 457 kr Levereras Söndagar | Beställ | |
Matkasse från 299 kr Levereras direkt till dörren | Beställ |
Mörk choklad, mjölkchoklad och vitchoklad
Choklad innehåller kakao, allt som oftast i formen kakaomassa eller kakaosmör. Förutom kakao innehåller choklad ofta även socker. I mörk choklad återfinns en hög mängd kakaomassa medans vit choklad till största delen består av kakaosmör. När mjölk används i blandningen kallas chokladen för mjölkchoklad. I Europa har man infört ett regelverk rörande halten choklad som mjölkchoklad minst ska innehålla. Mjölkchoklad ska i Europa innehålla minst 25% kakaopulver. Det finns flera matkassar som erbjuder kakao i sina kassar, kolla in t ex Linas och Food Monkey.
Choklad går att variera i en oändlighet. Det finns tusentals recept på desserter med choklad i. Choklad används ofta även som tilltugg, vem tackar nej till en chokladpralin till kaffet? Choklad hittas ofta i lördagsgodispåsen, till julen gör vi chokladkola och smaskar i oss choklad ur chokladaskar, Vi äter chokladsås, chokladströssel och Chokladglass är en favorit bland många. Varmchoklad dricks mer än gärna en kylig höstdag. I Mellanamerika är det även vanligt att använda choklad som krydda i matlagning.