Har du provat automobilkaka?

Kärt barn har många namn brukar man säga. I fallet med bakverket radiokakan är det just så. Kakan har en hel rad olika namn, även fast radiokaka kanske är det namn som används mest. Ischokladkaka, kexkaka, automobilkaka, radiotårta, källarkaka, dansk chokladkaka och lördagskaka är alla namn på kakan.
Men vad är det egentligen som finns i en radiokaka? Radiokakan består av lika delar mariekex och chokladsmet med kokosfett. Chokladsmeten liknar den smet som ischoklad är gjort av. De få, men ack så goda, ingredienserna varvas i en avlång bakform. Bakformen ställs sedan i kylskåpet ett par timmar så att kakan får stelna. När kakan stelnat och är klar skivas den som till exempel en vanlig limpa eller en sockerkaka.

   
linas matkasseMatkasse från 279 kr
Levereras Söndagar och Måndagar
Beställ
City GrossMatkasse från 239 kr
Levereras Måndagar kl 17-22
Beställ
matkomfortMatkasse från 457 kr
Levereras Söndagar
Beställ
middagsfridMatkasse från 299 kr
Levereras direkt till dörren
Beställ

Kaka som kan ätas ljudlöst

Hur fick då egentligen radiokakan sitt namn? Det finns en hel del teorier kring varför radiokakan fick just det namnet. Det populära tv-programmet Historieätarna på SVT nämner en teori. Man tror att Kakan fick sitt namn då den lanserades precis när radion slog igenom. Man började sända radio och just under radions barndom, på 1920-talet, började kakan bakas. Fördelen med radiokakan var att den kunde ätas ljudlöst, utan knaper och kraschljud. Det var en stor fördel när man lyssnade på radio med hörlurar och ljussvaga kristallmottagare.

Vid samma tid gjordes det även reklam för bananer som ”traktering vid radiokalas”. Det finns såklart fler teorier. Enligt radioprogrammet Zimmergren & Tengby är en trolig förklaring att kan fick sitt namn efter det att receptet förmedlades i radioprogrammet Karusellen med Lennart Hylland på 1950-talet. En annan, betydligt enklare förklaring, till kakans namn kan vara att kakan faktiskt ser ut som radioapparaterna såg ut förr i tiden. När kakan skärs upp ser den faktiskt ut som en gammal radio med högtalargaller.

Radiokakan fanns redan 1951 med i Ica-kuriren under rubriken: Mins bästa knep, goda råd från husmor till husmor. Det dröjde till i början av 1980-talet tills radiokakan kvalade in i modern av alla kakböcker: Sju sorters kakor. Hur som haver så spelar det inte någon större roll för vår del om man vill kalla kakan för kexkaka, källarkaka eller radiokaka. Kört barn har som sagt många namn och den hör goda kakan är inget undantag!