Pasta – både till vardags och till fest

Ordet pasta översätts på ett ungefär till deg eller gröt. Pasta är det italienska samlingsnamnet på produkter som spaghetti, penne och makaroner. Pasta, den italienska klassikern, lika god med lite påhyvlad ost som med en avancerad sås med ingredienser från världens alla hörn. Eller varför inte en riktigt krämig pasta carbonara? Det är kanske just på grund av att pastan går att variera i en oändlighet som gör att pasta är en våra mest älskade matvaror. Pasta går hem hos de flesta. Pasta passar både till vardags och till middagsbjudning. Linguine, gnocchi, tortellini, tagliatelle, ravioli. Listan på pasta kan göras lång!

Ett ”berg” av vetemjöl

Det finns både torr och färsk pasta. Det italienska ordet för torkad pasta är pasta secca och för färsk pasta så är det pasta fresca. Pasta görs vanligen på ägg, vatten och durumvetemjöl. I Sverige importerar vi stora mängder pasta från främst Italien. Durumvete kräver nämligen väldigt mycket som för att växa väl. Mycket sol är dessvärre inte något som den svenska sommaren alltid garanterar. Det traditionella sättet att göra en pastadeg är att göra ett “berg” av finmalet mjöl. I berget gör man sedan en grop. I gropen knäcker man ett (eller flera – beroende på mängden mjöl) ägg. Sedan tillsätts salt och olivolja till degen. Degen knådas jämn för att sedan kavlas ut och formas. Matkassen Middagsfrid har jättegoda pasta recept!Pasta - både till vardags och till fest

Klassisk pasta

Klassisk pasta har en benvit färg. Det finns såklart även olikfärgad pasta att använda i matlagningen. Olikfärgad pasta görs genom inblandning av naturliga födoämnen i pastadegen. Grön pasta får till exempel sin färg av spenat eller basilika. Röd pasta får sin röda färg av tomatpuré, gul pasta får sin färg från saffran eller curry och svart pasta får sin svarta färg av sepian, alltså bläcket, från bläckfisken.

Det finns såklart även glutenfri pasta. I glutenfri pasta ersätts veten med bovete eller majsmjöl. De allra flesta pasta sorter som finns i handeln finns även i fullkorn.