10 tips för gott bordsskick

Bordsskick är en kulturellt betingad uppfattning om hur man äter och uppträder vid ett matbord. Om du är osäker på hur du ska bete dig kring matbordet eller om du helt enkelt vill fräscha upp dina skills vid middagsbordet ska du läsa detta. Det finns 10 budord att ha koll på som gäller för just bordsskick. För face it, det är inte speciellt trevligt att sitta bredvid någon som slafsar i sig maten eller torkar munnen med slipsen!

   
linas matkasseMatkasse från 279 kr
Levereras Söndagar och Måndagar
Beställ
City GrossMatkasse från 239 kr
Levereras Måndagar kl 17-22
Beställ
matkomfortMatkasse från 457 kr
Levereras Söndagar
Beställ
middagsfridMatkasse från 299 kr
Levereras direkt till dörren
Beställ

1. Använd alltid servett. Vik ut servetten i ditt knä. Om du ska besöka toaletten låter du servetten ligga på stolen. Snyt dig absolut inte i servetten! Om du måste snyta dig, gå på toaletten.

2. Badda munnen med servetten. Gnid inte!

3. Torka av munnen med servett innan du dricker. På så vis undviker du läppmärken på glaset.

4. Drick enbart en klunk åt gången. Om du dricker flera klunkar ska du markera detta genom att vid varje klunk föra bort glaset mellan intagen av drycken. Drick absolut inte förrän din mun är tom på mat.

5. Använd inte tandpetare under pågående middag. Peta heller inte med fingrarna och absolut inte med din gaffel. Du får helt sonika vänta tills det försvinner! Om det skulle finnas segt kött, brosk el. dyl. lägg då diskret ut det på gaffelns ovansida och för ut det till tallrikens kant. Läs mer om kött och dylikt på Linas Matkasse recension.

6. Slicka inte på fingrarna! Använd din servett.

7. Stoppa för gudsskull inte din kniv i munnen. Det är en dödssynd!

8. Håll din kniv och gaffel högt upp på skaftet. Slamra och väsnas inte med besticken. Att äta enbart med gaffel eller sked är ok endast vid dessert.

9. Kniv och gaffel, som läggs med den kupade sidan uppåt, läggs klockan tjugo i fyra innan du avslutat måltiden. När du är färdig läggs de tillsammans klockan fem i halv fem.

10. Stoppa inte in för stora tuggor i din mun. Och stoppa inte in mer mat i munnen förrän du tuggat klart. Tala absolut inte med mat i munnen!10 tips för gott bordsskick

Läs på innan din resa!

Bordsskicket kan skilja enormt från land till land. Det finns olika kulturella skillnader samt seder och bruk. Om du ska resa till ett land där du är osäker på hur man ska föra sig kring matbordet är det en god idé att läsa på inför sitt besök. Du kan hitta det mesta du behöver genom en enkel googling på nätet.