Mangon tillhör familjen sumakväxter. Der latinska namnet är Mangifera indica. Mangon brukar kallas fruktens konung. Vild mango hittas i de södra delarna av Asien. Mangon började troligen att odlas för ungefär 4000 år sedan. Idag odlas dock mango i de flesta av världens länder som ligger i varm och tropisk region. Indien är den största producenten av mango. Mangon tillhör divisionen fröväxter och underdivisionen gömfröväxter. Det svenska ordet, mango, kommer från det portugisiska ordet manga, av malayalam manga. Både Indien och Pakistan har mangon som sin nationalfrukt. Mangon används i dessa länder ofta i drycker och matlagning. Mangon är till exempel basingrediens i chutney. Mangofrukten är rik på karoten vilket är bra för synen och skelettet. Mango innehåller också enzymer som är bra för matsmältningen.
Oval, rund, päron- eller njurformad
Mangon innehåller en stor platt kärna. Fruktköttet sitter fast sammanväxt med kärnan. Mangon är normalt oval, rund, päron- eller njurformad. En mogen mango är grön, röd eller orange eller skiftar i olika färger. En mogen mango doftar härligt somrigt. Fruktköttet på en mogen mango har en kraftig söt-syrlig smak med en viss kryddighet. Det går inte att avgöra utifrån fruktens färg om mangon är mogen eller ej. Du vet att mangon är mogen när den ger efter för ett lätt tryck. Skalet på frukten ska inte ätas, det är segt. Skalet innehåller toxinet urushiol.
Allergiska reaktioner?
Ämnet kan orsaka allergiska reaktioner, symptomen är dock i de allra flesta fall väldigt lindriga. Mangon är känslig för kyla. Mangon ska med fördel förvaras i 12-16 graders temperatur. I rumstemperatur mognar mangon. Om du vill påskynda mangons mognadsprocess kan du placera frukten i en papperspåse eller i tidningspapper. Mangon får lät klämskador så var försiktig när du hanterar den. Mangon kan ätas rå, som den är eller i efterrätter. Det är fantastiskt gott att göra smoothies på mango. Att blanda ner mango i Salladen eller med kycklingen eller räkorna ger maten en sötsur twist och ger en mycket god smak.