Honung och peppar i antika bakverk

Har du någon gång undrat hur bakverken såg ut under antiken och under medeltiden? Och hur smakade dem? Vi vet faktiskt ganska mycket om bakverken från denna tid. Sett då det ansågs fint och låg status i att kunna briljera med sina kulinariska kunskaper i skriftlig form. Av de skrifter som finns från denna tid framgår det dock inte hur mycket man ska ha i av respektive ingrediens. Vi vet således inte vilka proportioner som användes vid bakningen. Man har dock under modern tid gjort många försök för att räkna ut detta. Bakverk och sötsaker sötades under antiken i huvudsak med en kombination av honung och peppar. Peppar var redan under antiken en vanlig krydda i medelhavsområdet. Eftersom att socker vid denna tid saknades sötade man istället med honung. Man använde även gärna nötter i sina godsaker.

Gastris – en liten kaka

Historikern Dick Harrison har gett ut en bok, ”Historiebok för kakälskare” där han berättar om hur bakverk kunde se ut – och smaka – under antiken och medeltiden. Flertalet recept finns i boken. Ett känt bakverk som författaren tar upp i boken är en sötsak som bakades under antiken på Kreta.  Chrysippos från Tyana har, via citat hos den egyptiske greken Athenaios (ca 200 e Kr), gett oss receptet. Den lilla kakan som åsyftas kallas gastris. Om du vill baka den antika sötsaken ska du fortsätta läsa. Kakan innehåller sötmandel, hasselnötter, bittermandel, vallmofrön. Nötterna och fröna ska vid tillagningen rostas. Det är viktigt att passa dem noga. När fröna och nötterna är tillräckligt röstade ska dem stötas väl i en ren mortel. När nötterna är blandade knådar man dem med kokt honung och tillsätter rikligt med peppar. Degen blir svart! Detta på grund av vallmofröna.Honung och peppar i antika bakverk

Vad är nästa steg?

Degen ska plattas ut till en kvadrat. När detta är gjort är det dags att stöta nu lite vita sesamfrön i morteln. Fröna ska sedan arbetas ihop med kokt honung. Även denna deg ska plattas ut. Den sista degen, den med de vita sesamfröna ska sedan läggas i två lager, det ena under och det andra över. Den svarta degen, den med vallmofrön, ska hamna i mitten. När detta är gjort ska degen skäras i bitar. Gastrisen kan serveras tillsammans med frukt efter en måltid. Den kan även inmundigas som sötsak när sötsuget faller på. Om du vill veta mer vilka matkassar som erbjuder sötsaker, kolla in matkassen247.se startsida.