Slå mot klacken

Sabrering kommer från franskans sabre, vilket betyder sabel. För att fira sina segrar på slagfältet öppnade franska och ryska kavallerister traditionellt segerchampagnen med sina sablar. De öppnande flaskan genom att slå av toppen på flaskan. Tricket är att slå precis mot klacken som finns alldeles under den lilla stålgrimma som håller fast korken. Det finns flera berättelser om hur sabreringen uppstod. Man talar bland annat om hur ryska kosacker började sabrera när de opererade som fribrytare i Frankrike. Framförallt då vid ockupationen av Reims 1814 i Champagnedistriktet.

Kosackerna var beridna och deras främsta vapen var sabeln. Med det Sagt föll det sig därför naturligt att de korkade av champagnen sittande till häst och med det verktyg de hade närmast till hands! Sabeln var även ett vapen de behärskade med bravur. En annan berättelse som redogör för sabreringens uppkomst menar att det var ett franskt kavalleri som startade traditionen. De franska kavalleristerna skyddade champagnetillverkarna under Napoleonkrigen och började använda metoden med den champagne som de blev bjudna på som tack för beskyddet.

   
linas matkasseMatkasse från 279 kr
Levereras Söndagar och Måndagar
Beställ
City GrossMatkasse från 239 kr
Levereras Måndagar kl 17-22
Beställ
matkomfortMatkasse från 457 kr
Levereras Söndagar
Beställ
middagsfridMatkasse från 299 kr
Levereras direkt till dörren
Beställ

Viktigt att följa flaskhalsens form

När man sabrerar tas inte korken ur flaskan. Istället slås flaskalsen av. Ofta används en sabel (därav namnet) men även en tung Kockkniv kan användas. Börja med att ta bort folien och metalltråden för att få en ren träffyta. Grimman tas bort för att få ett rent slag på flaskhalsens krage. Flaskan hålls sedan med ena handen under den och tummen uppåt. Luta flaskan 45°. Sabelns klinga ska snabbt föras upp längs flaskans sida. Klingan på kniven ska träffa rakt mot flaskhalsen krage. Det är viktigt att följa flaskhalsens form.

Ju rakare kanten är på flaskans krage desto större är chansen att lyckas. När sabeln träffar kanten på flaskhalsen som hållit grimman ska halsen gå av, helst med ett rakt och rent snitt, och flaskans topp, med korken fortfarande i, ska lämna flaskan. En viss del av champagnen sprutar ut vilket förhindrar att glassplitter faller ner i champagnen.