En svensk klassiker

Smörgåsbordet är en traditionell svensk förrätt. Sedan 1960-talet har smörgåsbordet dock blivit ett samlingsnamn för en buffémåltid där det bjuds på en mängd olika rätter som sallader, kallskuret, varma rätter, ost och desserter. Ett smörgåsbord består traditionellt av både varma och kalla rätter.
Gästerna får sedan själva gå runt bordet och förse sig med det som önskad. I samband med OS i Stockholm 1912 började restaurangerna servera smörgåsbordet enbart som förrätt. Man kunde även välja att enbart äta av maten från smörgåsbordet. I menyer från OS-året kan man läsa: Smörgåsbord u.v.s., vilket ska uttydas som “utan vidare spisning”. Smörgåsbordet fick efter detta internationell spridning. Smörgåsbordsrestauranger öppnades i New York på 1920-talet.
Smörgåsbordet fick sitt riktigt stora internationella genombrott på världsutställningen i New York 1939. Den svenska paviljongen hade ett roterande smörgåsbord i paviljongrestaurangen “Three Crowns Restaurant”. Där förlorade maträtten slutligt sina prickar och ringar och kom där och då att införlivas i engelskan som “smorgasbord”, idag synonymt med bufféservering och ingen minns längre att det en gång var en förrätt.

   
linas matkasseMatkasse från 279 kr
Levereras Söndagar och Måndagar
Beställ
City GrossMatkasse från 239 kr
Levereras Måndagar kl 17-22
Beställ
matkomfortMatkasse från 457 kr
Levereras Söndagar
Beställ
middagsfridMatkasse från 299 kr
Levereras direkt till dörren
Beställ

Ett gående bord

smörgåsbordet serverades som sagt från början som en förrätt men sedan cirka 50 år är ett smörgåsbord oftast en komplett måltid. Utformning på rätterna samt råvarorna kan skilja sig lite beroende på var i landet smörgåsbordet serveras. Det finns många lokala varianter, tillagningar, smakkombinationer och val av rätter. Smörgåsbordet serveras i regel som ett gående bord. Mat dukas alltså upp på ett bord och drycken på ett annat, särskilt, bord som gästerna själva får förse sig av. På äldre smörgåsbord dominerade bröd, fisk, kött, ost och smör samt brännvin. På moderna smörgåsbord, efter 1800-talets mitt, ingår bland annat grönsaker i majonnäs, småvarma kötträtter, kallskuret, äggrätter. Det är även den variant vi idag serveras vid ett traditionellt smörgåsbord. Har du någon speciell favorit på smörgåsbordet?