Rätt med rötter från Mellanöstern

Vem har inte tryckt en kebab en söndagseftermiddag efter en galen festkväll? Eller för all del slunkit in på kebabhaket på väg hem från utekvällen? Namnet kebab kommer från persiskans kabāb. En kebab innehåller normalt bitar av kött, fisk eller grönsaker som är rostade eller grillade på spett. Kebaben har sitt ursprung i Mellanöstern, östra Medelhavet och Sydasien.
En tysk militär vid namn Helmuth von Moltke beskrev under ett besök i Turkiet hur han serverades en middag som bestod av små bitar kött som lagts in i bröd. Detta var 1836. Han beskrev maten som en mycket smakrik och god maträtt. Vid denna tid tillreddes kebaben på en vanlig grill. Der var först mycket senare som köttet började stekas på en lodrät ställning.

Dönerkebab gjorde kebaben mer kommersiell. Man började på 1940-talet sälja dönerkebab i mindre omfattning i Istanbul. Först under 1960-talet började kebaben spridas till gatukök och kiosker. Turkiska immigranter tog med sig kebaben till Västtyskland och Västberlin under 1970-talet. Kebaben blev snabbt en av de mest populära måltiderna i gatuköken. Det finns flera som menar sig vara upphovsmän till dönerkebaben i Tyskland.
En teori är att det var Mehmet Aygün som 1971 kom från Västtyskland till Turkiet och skapade den tyska/europeiska varianten av den turkiska kebaben. Från Västtyskland spred sig kebaben ganska snabbt vidare till resten av Västeuropa.

   
linas matkasseMatkasse från 279 kr
Levereras Söndagar och Måndagar
Beställ
City GrossMatkasse från 239 kr
Levereras Måndagar kl 17-22
Beställ
matkomfortMatkasse från 457 kr
Levereras Söndagar
Beställ
middagsfridMatkasse från 299 kr
Levereras direkt till dörren
Beställ

På tallrik, i bröd eller på pizza
1980 lanserades kebaben i Sverige. Bromma Kebab, Jerusalem Kebab och Izmir Kebab är alla kebabrestauranger som öppnade parallellt i Stockholmsområdet. Kebab anses i Sverige vara en typ av snabbmat. Rätten serveras vanligen i ett pitabröd eller i ett tunt flatbröd. Brödet fylls med kebabkött, sallad, lök, tomat, peperoni och sås. Kebabtallrik är en annan vanlig variant av rätten. Kebabköttet serveras då med sallad, lök, tomat, gurka och sås.

Du väljer sedan vilket tillbehör du vill ha till; ris, bulgur, pommes frites eller potatismos. Kebabrullen är en större kebab där kebaben rullas in i en tunnbrödsrulle eller någon form av tunnare, lite större, bröd. Det är också väldigt populärt att inmundiga kebabköttet på pizza. Kebabköttet finns i flera varianter, nötkött, lammkött, fläskkött eller kycklingkött. Det är allra vanligaste kebabköttet är nötkött.