Vegansk mat

Samma gamla kyckling vecka in och vecka ut

Är du någorlunda bekväm med att laga lakto-ovo-vegetarisk mat? (Som man i folkmun kallar för vegetarisk mat.)
Då kanske du skulle ge dig på att laga en vegansk rätt, har du inte ätit så mycket vegansk mat så kommer du att bli förvånad över hur mycket gott som finns att tillaga. Ska vi vara ärliga nu, du har några kötträtter du pendlar mellan men det blir väldigt mycket samma. Det finns över 20000 ätbara växter på vår jord och vi äter samma gamla torra fläskfilé varje torsdag.

   
linas matkasseMatkasse från 279 kr
Levereras Söndagar och Måndagar
Beställ
City GrossMatkasse från 239 kr
Levereras Måndagar kl 17-22
Beställ
matkomfortMatkasse från 457 kr
Levereras Söndagar
Beställ
middagsfridMatkasse från 299 kr
Levereras direkt till dörren
Beställ

Vi måste våga prova nya saker i matväg

Det är svårt att tillaga ny mat, kommer det att gå hem hos barnen? Hos svärmor? Vad är det värsta som kan hända, egentligen? Maten blir inte god. hur troligt är det egentligen att det händer om du väljer ut recept baserat på produkter du tycker om? Våga prova!

Undersök de vegetariska/veganska avdelningarna i din butik

Det finns något som du kommer att gilla, en personlig favorit är Anammas formbara färs som fungerar precis som vanlig köttfärs, där det är superlätt att göra biffar och bullar av olika de slag. (Kom ihåg att krydda ordentligt bara!)

Röd curry med tofu

Här har du en smakrik currygryta som är enkel att tillaga och som tillåter dig att byta ut och lägga till vilka grönsaker du vill. Bara fantasin sätter gränser som man brukar säga.

(Vill du snabba på måltiden så skippar du att fritera tofun, stek den bara i lite olja.)

Receptet kommer från Ica och avser fyra portioner

4 portioner jasminris
2 förp neutral fast tofu
1 dl vetemjöl
5 dl neutral olja
1/2 gul lök
1/2 röd paprika
1/2 zucchini
1 förp kokta kikärter
3 msk neutral olja
2 msk röd currypaste
1 burk kokosmjölk
2 msk strösocker
2 st grönsaksbuljongtärningar
Salt efter behag

Fritera tofun

1. Skär tofun i 3×3 cm stora bitar och blanda runt i mjölet.
2. Hetta upp oljan till 170-180 grader Celsius.
3. Fritera tofun i omgångar i ca 4-5 minuter. Låt den rinna av på lite hushållspapper.

Grytan/såsen

1. Koka riset enligt anvisningar.
2. Skala och skär löken i stora bitar, kärna ur paprikan och skär den i stora bitar tillsammans med zucchinin. Låt kikärterna rinna av i en sil.
3. Hetta upp oljan i en kastrull tillsammans med currypasten, låt fräsa i 1-2 minuter. Tillsätt löken, kokosmjölken, kikärterna, buljongtärningar samt socker, låt koka i 2-3 minuter.
4. Lägg i paprika och zucchini och låt grytan/såsen koka i ytterligare 2 minuter. Smaka av och tillsätt salt om det behövs. Toppa med tofun.

Servera med jasminriset. Smaklig måltid!