Gurkan, en riktig klassiker! Funkar toppen som middagstillbehör, i salladen och att dippa till fredagsmyset. Eller varför inte lägga ett par gurkskivor över ögonlocken? Gurkskivor lagda över ögat är nämligen välgörande för svullna ögonlock. Gurkskivor kan även användas mot påsar under ögonen. Gurkan är en art i familjen gurkväxter. Det latinska namnet på gurkan är Cucumis sativus. Släktet Cucumis omfattar ungefär 30 stycken arter. Man tror att gurkan härstammar från Indien där man odlat gurka i mellan 4000 – 5000 år. Man tror sedan att Det var israelerna som medförde gurkodlingskonsten till Israel och Palestina. Gurkan har sedan från Mellanöstern spridits över världen. Vi vet att vi i Sverige sått gurka sedan i allafall 1598 då det finns dokumenterat att det fanns gurka i hertig Karls trädgårdar vid Nyköpingshus.
Matkasse från 279 kr Levereras Söndagar och Måndagar | Beställ | |
Matkasse från 239 kr Levereras Måndagar kl 17-22 | Beställ | |
Matkasse från 457 kr Levereras Söndagar | Beställ | |
Matkasse från 299 kr Levereras direkt till dörren | Beställ |
Förökar sig genom frösådd
Gurkan finns i många olika storlekar och former. De vanligaste gurksorterna är den långa slanggurkan, den korta, tjocka inläggningsgurkan eller västeråsgurkan, som även kallas druvgurka. En vanlig gurka består till cirka 96 procent av vatten. Det övriga är mest cellulosa, det vill säga kostfiber. För att få en dagsranson med vatten (ungefär 2 liter) behöver man äta cirka fem genomsnittliga gurkor. Det du! Det blir mycket gurka att dippa till fredagsmyset. Gurkan är ettårig och förökas genom frösådd. Den är i grunden en klängväxt, men har den inget att klänga på kryper den utefter marken. Kina är världens största gurkproducent. Sverige är i stort sett självförsörjande på just gurka, men viss import sker under vintersäsongen (november–mars) bland annat från Spanien och Nederländerna. Detta då den svenska produktionen ligger nere under denna tid på året. För att gurkan ska hålla så länge som möjligt ska den förvaras i en plastpåse i kylskåpet. Men akta tomaterna! Tomat och gurka funkar inte ihop. Tomater avger nämligen ett ämne, etylengas, vilket gör att gurkan blir gul och seg.