Ägg, socker och grädde i en fryst blandning

Ordet glass kommer från franskans glace, vilket betyder is. Huvudingredienserna i glass är traditionellt äggula, socker och mjölk eller grädde. Tro det eller ej så är faktiskt vanlig luft en viktig beståndsdel i glassen. I Sverige finns inga regler för hur mycket luft fabrikstillverkad glass kan innehålla. Däremot finns tydliga regleringar gällande andra av glassens beståndsdelar.

   
linas matkasseMatkasse från 279 kr
Levereras Söndagar och Måndagar
Beställ
City GrossMatkasse från 239 kr
Levereras Måndagar kl 17-22
Beställ
matkomfortMatkasse från 457 kr
Levereras Söndagar
Beställ
Food MonkeyMatkasse från 599 kr
Levereras på det datum du anger i din beställning mellan 15-21.
Beställ
Mat.seMatkasse från 599 kr
Levererar hem till din dörr alla vardagar kl. 14-22, tisdag-fredag även kl. 7-12.
Beställ
KoketsboxMatkasse från 99 kr
En box innehåller 8-10 produkter inom mat.
Leverans till gåvomottagarens närmaste ombud – Fri frakt!
Beställ
middagsfridMatkasse från 299 kr
Levereras direkt till dörren
Beställ
Gi-boxen20 färdiglagade och nyttiga luncher- och middagar
Daglig kostcoaching
Recept för nyttiga frukostar och mellanmål
FRI FRAKT!
Beställ

Glassens historia

Det är ingen som riktigt säkert vet hur glassen kom till. Det finns gamla kinesiska skrifter som beskriver glasstillverkning av fruktsaft och snö. I det Persiska riket tillverkade man glass av snö som bevarades under året i kylrum och smaksattes med frukt och fruktjuice, rosenvatten, saffran och honung. Det fanns även En annan variant av glass som tillverkades genom att tillsätta mjölk. Även i romarriket avnjöt man glass. Eftersom det i medelhavsområdet var svårt att få tag i snö och is var Det enbart privilegierade samhällsgrupper som fick slicka i sig glass.

Man tror att glass tillverkades i Europa redan 400 f.Kr. Alexander den store var väldigt förtjust i en blandning av honung, mjölk och fruktsaft. Man frös ingredienserna genom att blanda dem med hårdpackad snö. Det påstås även att Marco Polo introducerade glassen i Italien i slutet av 1200-talet. Marco Polo skulle ha smakat glass under sin tid i Peking. Historien är dock inte belagd och Marco Polo nämner inget om glassen i sina skrifter. Från Italien spred sig i vart fall glassen till Frankrike genom Katarina av Medici.

Vid sitt giftermål med den franske prinsen förde hon med sig ett flertal italienska köksmästare. En av dessa var bagaren Francesco Procopio Coltelli som brukar räknas som den moderna glassens uppfinnare. Den allra första glassbaren, Café Procopé, öppnades på 1600-talet i Paris och blev snabbt populärt bland överklassen. Under 1700-talet började glass säljas till allmänheten i USA. Det var dock inte förrän på 1800-talet som försäljningen verkligen tog fart. Vi vet att man i Sverige tillverkade glass redan på 1700-talet. Det finns recept på glasstillverkning i Cajsa Wargs kokbok från 1755. 1890 började glass säljas i Sverige genom gatuförsäljning. Den första glasspinnen lanserades i Sverige 1935, puckstången.